Windmotor komt terug aan de Hounsdyk onder Goutum

Stichting tot Behoud van de Amerikaanse Windmolentjes te Goutum en Wirdum en de gemeente Leeuwarden hebben afspraken gemaakt over het terugplaatsen van de windmotor op zijn historische plek aan de Hounsdyk. De stalen windmotor is begin jaren dertig geplaatst als vervanger van een traditionele houten windmolen. Op de kadastrale kaarten van 1832 komt dezelfde molepôle al voor met de vermelding watermolen, dit betrof zeer waarschijnlijk een spinnekop. De oude molen waaide om in 1929 en is toen vervangen door de “Bakker IJlst” windmotor. In 1988 is de polder in het grote Wetterskip opgenomen en had de molen geen taak meer waarna de molen in verval raakte.  De stiching trok zich het lot van de molen aan en demonteerde hem in 2010 waarna hij door de stichting is gerestaureerd. Momenteel ligt hij bij de verzinker maar op de Leeuwarder Molendagen is de windmotor terug voor montage en zal te bezichtigen zijn bij de werkplaats van Adema & van der Meer in Wirdum. Later zal hij op zijn oude plek terugkeren. Omdat de grond nu in het bezit is van de gemeente krijgt de stichting als eigenaar van de molen opstalrecht.

Deze windmotor van Gebr. Bakker te IJlst is van het type “Record”. De grootte van deze molens werd gemeten naar de doorsnee van de windroos, deze molen is 14 voet (4,5 meter),
de molen in Wirdum bij de ijsbaan is 16 voet. Ze hebben wel alle beide zes segmenten met elk drie bladen. Het water wordt opgemalen met de waaierpomp in de betonnen voet. De windmotor regelt zichzelf verder, als de wind te sterk wordt draait de windroos zichzelf uit de wind waarna automatisch de rem aangetrokken wordt.

Windmotor bij demontage in maart 2010 (Foto: stichting Windmotoren Friesland)

Windmotor bij demontage in maart 2010 (Foto: Stichting Windmotoren Friesland)

Reacties zijn gesloten.