2013

Leeuwarder Molendagen 2013

De Hempenserpoldermolen

De Hempenserpoldermolen

Het weer tijdens de 4e editie van de Leeuwarder Molendag was niet direct uitnodigend te noemen om erop uit te gaan. Met name de zaterdag 13 mei was het koud en regenachtig. Zondag was het wat beter, ook de zon liet zich af en toe zien, maar de temperatuur hield nog niet over.

Op de Hempenserpoldermolen kwamen naast enkele doelgerichte bezoekers ook een groot aantal ‘passanten’ die geïnteresseerd een bezoek brachten aan de molen en behalve de molen zelf ondermeer de aanwezige fototentoonstelling hebben bekeken.

hemriksmolen, molenaar en bezoekers

De molenaar leidt kinderen rond op de Hemriksmolen tijdens de Leeuwarder molendagen 2013

Hetzelfde geldt voor de Froskepôlle molen waar bezoekers onder genot van koffie met koek uitleg over de molen en de fototentoonstelling kregen en de handvijzel mochten proberen.

Veel wandelaars in de Groene Ster brachten ook een bezoekje aan de Hemriksmolen die met behulp van extra afzettingen ook van binnen te bekijken was en waar foto’s hingen uit het verleden van de molen.

Op de Bullemolen werd de koffie door bezoekers zeer op prijs gesteld. Veel omwonenden bleken de kans genomen te hebben de molen eens van dichtbij en van binnen te bekijken. Ook hier was een fototentoonstelling met historische foto’s van Leeuwarder molens terwijl tevens de vogelwacht aanwezig was om bezoekers te informeren over het natuurgebied. Voor met name het jongere publiek heeft op beide dagen een verhalenvertelster haar bijdrage geleverd.

De oversteek naar de Spinnekoppen

De oversteek naar de Spinnekoppen

Het schouwspel van de twee draaiende spinnekoppen werd veelvuldig vanaf de overkant van de Zwette bekeken en gefotografeerd. Enkelen molenfans met ‘zeebenen’ waagden de overtocht met het bootje over de Zwette naar de spinnekoppen ‘Kramer’ en ‘Hoogland’.

Ondanks het weer konden we spreken van een geslaagd weekend. Met name het aantal geïnteresseerde bezoekers viel op, waaronder veel ouders met kinderen.

Hier een filmpje van de draaiende spinnekoppen Kramer en Hoogland, met dank aan Gilbert IJsselmuiden.