Activiteiten

Activiteiten 8 april 2018

Wat kunt u verwachten op de Leeuwarder molens deze dagen? Natuurlijk is iedere molen, onder leiding van een vrijwillig molenaar, te bezichtigen. U krijgt uitleg over de molen die u bezoekt. Wat is een molen, wat doet de molen, waarom staat de molen daar waar hij staat? Allerlei wetenswaardigheden over de molen en de geschiedenis en werking van de molen. Hoe ziet de molen er van binnen uit, hoe wordt een molen gemaakt? Kortom, een kans om de molens van Leeuwarden beter te leren kennen!

Kleurplaat van de Hemriksmolen

Kleurplaat van de Hemriksmolen

Als kleine verrassing voor kinderen is er op elke molen een speciaal voor deze dagen gemaakte kleurplaat van die molen te krijgen. Elke molen heeft dus zijn eigen kleurplaten en wie ze allemaal wil verzamelen moet dus een rondje Leeuwarden maken.

Daarnaast worden er op verschillende molens nog extra activiteiten georganiseerd. Hieronder een overzicht van deze activiteiten per molen.

Bullemûne

De Bullemolen bij Lekkum staat aan de rand van de oprukkende stad en beschermd weidevogelgebied. Als er genoeg wind is zal de molen met de vijzel water uit de polder malen. Een tentoonstelling op de eerste zolder laat de vele verdwenen molens van de stad zien. Daarnaast is de Lekkumer Vogelwacht is aanwezig met informatie over weidevogels, een telescoop om vogels en wild mee te bekijken en de jongeren kunnen in het weiland nestjes bekijken van verschillende vogels.

Froskepôllemolen

De Froskepôllemolen wordt gebruikt om de zwemvijvers door te spoelen. Als de wind goed is gaat de molen dat doen op windkracht maar er is ook een elektromotor die de vijzel kan aandrijven. Wilt u (of uw kinderen) het zelf eens proberen dan is er een handaangedreven vijzel om zelf water op te pompen. In de molen is een tentoonstelling met oude foto’s van ondermeer verdwenen Leeuwarder molens.

Himpensermarpoldermole

De Hempensermeerpoldermolen wordt nog steeds gebruikt om het water in de polder op peil te houden. Een automatische installatie zorgt dat de elektromotor die de vijzel aandrijft uit zichzelf aanslaat. Maar als er genoeg wind is dan kan de molen het ook op de wind. Het is een indrukwekkende molen, let u ook eens op het verschil in waterpeil tussen polder en boezem. Hier is een expositie van schilderijen en objecten van Sven Leon van der Meulen. Sven is één van de winnaars in de kunstwedstrijd ‘BRUG – BRÊGE – BRIDGE’  Van de Friese Milieu Federatie (Kunstwerken onder 80 bruggen in Fryslân)

Werk van Sven Leon van der Meulen

Werk van Sven Leon van der Meulen

Sven Leon van der Meulen, 5 jr.

Sven Leon van der Meulen, 5 jr.

Hemriksmolen

Door extra afzettingen kunt u de draaiende en als het hard genoeg waait malende schepradmolen van binnen bekijken. Oude foto’s vertellen het verhaal van de molen.

Hoogland en Kramersmolen

Bezoeken van deze spinnekoppen is een speciale ervaring omdat u de Zwette met een bootje moet oversteken. Dan kunt u genieten van de natuurlijke biotoop van zowel de molens als de weidevogels. Teveel moeite? De beide molens zijn ook prima van een afstandje te bekijken vanaf het fietspad langs de Zwette.

Windmotoren

De windmotoren van Wurdum en de Hounsdyk laten de vorderende techniek van begin twintigste eeuw zien, gebouwd van staal vormen ze een groot contrast met de traditionele houten molens. Als ecologische oplossing worden ze ook nu nog toegepast, zoals een kleine windmotor bij de Kleine Wielen laat zien.

Alddielsmolen

De fietsroute leidt langs de als woning ingerichte Alddielsmolen. U kunt de molen vanaf de weg bekijken maar de molen doet niet mee met de Leeuwarder molendagen.